До Нового року ми готуємось завжди заздалегідь, ретельно продумуючи меню, щоб здивувати гостей та домашніх новими смачними стравами. І десерти на Новий рік 2022 – не виняток. Навпаки, коли вже всі гості ситі, розслаблені — дуже хочеться налити кухоль ароматного чаю і скуштувати новорічного святкового десерту.
Сандей
Це десерт на основі морозива. Для прикрашання страв зазвичай використовують фруктове желе, горіхи, шоколад, ягоди. З приводу походження назви цієї страви ходить безліч легенд. Згідно з однією з них, найменування страви було дано в штаті Іллінойс, де було заборонено вживати морозиво в останній день тижня. Проте морозиво з додаванням різних компонентів не вважалося чистим продуктом.
Компоненти:
- чорниця та журавлина сушені – кожного по 75 г;
- лимонний лікер – 100 мл;
- суміш із родзинок, сушених вишень, волоських і мигдальних горіхів, а також кориці та гвоздики – 400 г;
- імбир мелений – на кінчику ножа;
- вершки – 300 г;
- нарізані апельсинові цукати – 3 ст. л.;
- цедра двох лайма;
- меренги – 8 шт.;
- цедра та фреш апельсина;
- ванільне морозиво – 1 кг.
Приготування:
- Чорницю з журавлиною заливають лікером і дають настоятися 10 хвилин.
- Фруктову суміш розігрівають на малому вогні до м’якості.
- У процесі періодично помішують.
- Після зняття з плити її з’єднують із вимоченою чорницею та журавлиною.
- Потім суміші дають охолонути.
- Після цього вершки збивають міксером і додають цукати, імбир, цедри цитрусових, а також кілька крапель апельсинового фрешу.
- Ванільне морозиво викладають у креманки.
- Зверху по 1 ст. л. на порцію виливають охолоджену фруктово-ягідну суміш.
- Далі додають по 1 ст. л. вершків.
- Зверху посипають подрібненим у крихту Меренги.
- Шари повторюють доти, доки креманка не стане повною.
Солодкий десерт із зефіру з фруктами
Продукти:
- Зефір -300 г
- Сметана або вершки 20% – 30 мл
- Банан – 1 шт.
- Ківі – 2 шт.
Приготування:
- Зефір білого кольору ламаємо на шматочки.
- Вливаємо вершки та збиваємо на гарній швидкості.
- Банан та ківі очищаємо від шкірки, нарізаємо скибочками.
- У порційну піалу складаємо шарами шматочки фруктів, поливаючи солодким кремом.
- Можна прикрасити горішками або листочками м’яти.
Десерт із йогурту з фруктами
На приготування цього ніжного десерту не знадобиться багато часу. Для рецепту підійде будь-який йогурт. У традиційному варіанті його застосовують простий, несолодкий. Однак за бажання можна брати продукт з будь-яким смаком. Смак десерту може сильно змінюватись в залежності від наповнення. Крім ківі та апельсина можна використовувати банани, манго, розморожену полуницю та ін.
Компоненти:
- йогурт – 400 г;
- желатин – 1 ст. л.;
- апельсин – 1 шт.;
- цукрова пудра – 50 г;
- ківі – 1 шт.;
- вода – 100 мл.
Приготування десерту починають з розведення загусника. Желатин висипають у ємність та заливають водою кімнатної температури, дають постояти чверть години. Потім ємність ставлять на водяну лазню. Желатин повинен повністю розчинитись, але не закипіти. Після цього йогурт виливають у чисту ємність. До нього додають цукрову пудру та все перемішують. Солодкий йогурт з’єднують з желатин та збивають до утворення однорідної легкої та пишної маси. Ківі та апельсин нарізають кубиками та змішують у желатино-йогуртову суміш. Десерт розкладають креманками і ставлять у холодильник на 2 години.
Сабайон
Це один із найвідоміших десертів італійської кухні. Ніжний яєчний крем або соус готують з додаванням підсолоджувачів та десертного вина. Для аромату в нього підмішують ром чи корицю. За традицією десерт подають із бісквітним печивом. Однак якщо кулінар вирішить виявити фантазію, то від цього не буде погано. Десерт можна прикрасити скибочками улюблених фруктів чи ягід.
Компоненти:
- жовтки – 4 шт.;
- цукор – 3 ст. л.;
- кориця – 1,5 ч. л.;
- вино (біле чи рожеве) – 150 мл.
На піч ставлять каструлю з водою, щоб вона встигла нагрітися. Потім жовтки, відокремлені від білків, збивають віночком. При цьому в нього поступово висипають цукор та корицю. Після того як маса побіліє і збільшиться вдвічі, у неї вливають вино. Весь цей час віночком продовжують працювати. Після цього миску з кремом ставлять на каструлю з окропом, проте збивання не припиняють. Маніпуляції проводять до тих пір, поки маса не загусне. Вогонь зменшують до мінімального. Вода має кипіти. Те, скільки часу загусатиме крем, залежить від потрібної густоти. Однак у будь-якому випадку це не повинно займати більше ніж 15 хвилин. Десерт, що вийшов, розливають по креманках і дають охолонути. Потім його на кілька годин ставлять у холодильник.
Ягідний чізкейк без випічки
Цей чізкейк елегантний і вражаючий, із дивовижним ягідним смаком, який, напевно, порадує ваших гостей. При цьому рецепт простий, торт збирається швидко, а приготувати його потрібно напередодні, щоб він встиг застигнути.
Для основи:
- 150 г печива
- 45 г вершкового масла
Для сирної суміші:
- 300 г вершкового сиру
- 400 г вершків жирністю 35%
- 1/2 склянки цукрової пудри
- 1/2 ст. л. желатину
Для ягідної основи:
- 100 г малини
- 100 г ожини
- 100 г чорниці
- 50 г цукру
- 1 ст. л. лимонного соку
- 3 ст. л. желатину
Приготування
- Приготуйте ягідну основу. Помістіть усі ягоди, цукор, лимонний сік та 1 ст. л. води в невелику каструлю та поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння, помішуючи час від часу протягом 15 хв., Доки соус злегка не загусне. Зніміть з вогню та процідіть через сито, щоб видалити насіння.
- Розчиніть желатин у 100 мл холодної води та дайте йому набухати протягом 10 хв. Потім розтопіть желатин на повільному вогні до розчинення, перелийте через дрібне сито на ягідну основу. Остудіть ягідну основу за кімнатної температури.
- Підготуйте основу для чізкейку. Подрібніть печиво у дрібні крихти за допомогою блендера або покладіть у пакет та прокатайте качалкою. Розтопіть вершкове масло|мастило| і змішайте з крихтами. Викладіть суміш у роз’ємну форму діаметром 20 см і рівномірно розподіліть її по всьому дну. Візьміть склянку і її дном ущільніть основу печива. Заберіть у морозильник, поки готуєте інші складові чізкейку.
- Приготуйте сирну суміш. Розчиніть желатин у 2 ст. л. холодної води і дайте йому набрякнути. У великій мисці змішайте вершковий сир кімнатної температури із цукровою пудрою. В іншій мисці збийте вершки до твердих піків. Поступово додайте|добавляйте| збиті вершки до сиру і перемішайте. Розтопіть желатин на повільному вогні та вилийте його у сирну суміш, добре перемішайте.
- Розділіть сирну суміш на три миски. У першу миску додайте 2/3 ягідної основи. У другу миску з сиром додайте ягідну основу, що залишилася. Третя частина сирної суміші залишиться без добавок.
- Дістаньте з морозильника основу чізкейка і вилийте вміст із першої миски. Заберіть в морозильник на 10-15 хв, щоб суміш схопилася.
- Вилийте вміст другої миски та розрівняйте, приберіть у морозильник на 15 хв.
- Останнім шаром вилийте сирий білий крем, розрівняйте поверхню. Заберіть чізкейк у холодильник на 6 год.
- Перед подачею прикрасьте свіжими ягодами та листям м’яти.
Цукерки «Сніжки»
“Сніжки” – це новорічні цукерки. Вони корисні та швидкі у приготуванні.
Інгредієнти для 10 «сніжків»:
- м’який сир – 100 г;
- мед – 1 год. ложка;
- курага, родзинки – за бажанням;
- кокосова стружка – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Змішати в блендері сир, мед та сухофрукти.
- Вологими руками скачати 10 кульок.
- Обваляти в кокосовій стружці.
- Подавати на святковий стіл у паперових білих формах.
Тістечко «Снігова ялинка»
Найкрасивіший сирний новорічний десерт. Важко повірити, що такий шедевр легко приготувати в домашніх умовах.
Знадобляться такі продукти (на 6 тістечок):
- печиво – 250 г;
- вершкове масло – 100 г;
- сир – 300 г;
- цукор – 100 г;
- вершки 10% – 150 г;
- швидкий желатин – 10 г;
- згущене молоко – 2 ст. ложки;
- шоколад – 100 г;
- кокосова стружка – 3 ст. ложки;
- кондитерська присипка кульками для прикраси.
Приготування:
- Желатин замочити 1 ст. ложки води.
- Шоколад поламати і насипати в мішок кондитерський (щільний пакет). Зав’язати. Опустити в кухоль із окропом.
- Печиво подрібнити на крихту і змішати з олією. Викласти в силіконову форму для кексів та утрамбувати.
- Додати 50 мл води до желатину та відправити на водяну баню.
- Змішати в блендері сир, цукор та вершки. Влити частинами желатин.
- Наповнити форми сирним суфле та поставити в холодильник.
- У пакеті з шоколадом зробити маленький отвір і намалювати на пергаменті зігзагом ялинки. Присипати кондитерською присипкою. Поставити у холодильник.
- Коли суфле і шоколад застигнуть, зібрати тістечка: дістати з форми, змастити боки згущеним молоком і обваляти в кокосовій стружці. Нагору перенести шоколадну ялинку (на ножі).
Торт із мандаринами
- 700 мл сметани;
- 400 г сиру;
- 250 г цукру;
- 100мл води;
- 30 г желатину;
- 4 мандарини;
- 20 г вершкового масла;
- 10 ванільного цукру.
Приготування:
- Спочатку підготуємо желатин, який просто заливаємо водою, залишаємо приблизно на 10 хвилин, щоб він набряк.
- У цей час чистимо від шкірки та білих прожилок часточки мандарину (для такого десерту краще вибирати не надто великі плоди).
- Відправляємо в розтоплене вершкове масло|мастило|, посипаємо цукром (1,5 ст. ложки), акуратно перемішуємо. Щойно цукор розплавиться, витримуємо фрукти на вогні ще 1-2 хвилини.
- У миску кладемо сир будь-якої жирності, всипаємо половину цукру і збиваємо з 5 ст. ложками сметани до однорідності.
- В іншій чаші з’єднуємо сметану, що залишилася, з іншою половиною цукрового піску, розмішуємо до повного його розчинення.
- Тепер з’єднуємо дві маси та ще раз все збиваємо.
- Повертаємося до желатину, який вже набух, розтоплюємо і вливаємо тонким струмком у сирно-сметанную масу.
- Потім викладаємо мандарини, залишивши кілька часточок для прикраси.
- Перемішуємо, переливаємо у форму, накриваємо плівкою та відправляємо застигати мінімум на 2 години.
- Форму з тортом опускаємо на кілька секунд у ємність із гарячою водою, перекладаємо на тарілку, зверху присипаємо стружкою кокосу та прикрашаємо мандаринами.
Пісочний торт
Багато господарок відмовляють собі в задоволення приготувати торт для близьких людей, посилаючись на складність створення страви, наявності необхідного обладнання та нестачу часу. Цей солодкий рецепт можна легко приготувати без випікання.
Для цього підготуйте:
- пісочне печиво – 600 г;
- згущене молоко – 200 мл;
- домашній сир – 200 г;
- горіхи;
- родзинки;
- чорнослив;
- мак.
Процес приготування ароматного смачного торта складається з кількох простих етапів:
- З’єднайте в глибокій мисці згущене молоко з домашнім сиром. Можна придбати і покупний, чим жирніший він буде, тим краще. Перемішайте до отримання однорідної…