Корейський Новий рік – свято зустрічі Нового року за місячним календарем. Має такі назви, як Соллаль та Корейський місячний Новий рік. Свято дещо схоже на Китайський Новий рік, хоч і відрізняється за традиціями, часом святкування.
Як і Китайський, Корейський Новий рік святкується першого дня місячно-сонячного календаря. Однак у Китаї святкують Новий рік з часу другого молодика після 21 грудня та протягом 15 днів. У Кореї святкується напередодні першого дня місячно-сонячного календаря, саме свято, а також день після цього. три дні святкових вихідних.
Новий рік у Кореї, як і аналогічні свята в інших країнах та культурах світу, вважається сімейним. Сім’ї збираються разом, влаштовують застілля, дотримуються вікових традицій.
історія свята
До 1896 року у Кореї офіційним був місячно-сонячний календар, який у Росії називають східним. Перехід на григоріанське літочислення не скасував старих свят.
Вже не одне покоління корейців відзначає Новий рік двічі: перший раз разом із світовою культурною спільнотою у клубах та ресторанах, другий раз – у сімейному колі, але з особливим розмахом.
Щороку дата святкування розраховується від зимового сонцестояння, припадає на другий молодик. Зазвичай Новий рік, або Соллаль, випадає на період із кінця січня до середини лютого. Один з найважливіших свят раніше відзначався протягом двох тижнів, від молодика до повного місяця, що відображало його значущість у культурі народу. Але в сучасному швидкоплинному житті Корея може дозволити відпочинок трохи більше 3 днів. Міні-канікул вистачає для сімейної урочистості, зустрічей з друзями, навідування родичів, спілкування та розваг:
- перший день – Передноворічний, підготовка до урочистостей;
- другий день знаменує безпосередньо початок нового часового відрізка;
- третій – Продовження святкування.
Друга назва свята – Тонджі, чи малий Новий рік. У цей час прийнято обмінюватися календарями, пригощатися солодкою червоною кашею. Яскравий колір символізує зміцнення здоров’я, достаток, урожай.
Якого числа Корейський Новий рік у 2022 році
Протягом кількох поколінь жителі Північної та Південної Кореї святкують Новий рік двічі:
- Європейський варіант – спочатку з усім світом початок року зустрічається з 31 грудня на 1 січня. Цієї ночі організовуються вечірки з друзями у кафе чи ресторанах.
- Традиційне свято – влаштовується залежно від зимового сонцестояння. Корейський Новий рік не має фіксованої дати. Якого числа будуть проводитись святкові заходи, визначається за місячно-сонячним календарем. Найчастіше дата Нового року випадає на кінець січня (не раніше 25 числа) або на початок лютого.
Традиції
Коли відзначається Корейський Новий рік, усі жителі одягаються в «ханбок» – традиційне парадне вбрання. Але такий одяг не має кожного корейця. Тому ханбок одягають найчастіше представники старшого покоління, оскільки сучасна молодь вважає це вбрання старомодним. В одязі корейці прагнуть дотримуватися колірних гам тварини, який буде символом наступного року.
Окрім вибору вбрання для святкових заходів, прикрашається і житло. У кімнатах розвішуються картинки із зображенням тварин-покровителів року, а також курки (яка приваблює до дому блага) або тигра (що відлякує нечисть).
Ритуал «Чхаре»
Соллаль – це час для веселощів і спілкування, він вважається справжнім таїнством.
Починається святкування з ритуальної вечері – «чхаре», покликаної віддати шану та пам’яті покійним предкам. На вівтар, що у кожному будинку, ставляться частування для померлих родичів. Щоб вони знайшли дорогу до будинку, встановлюються таблички з їхніми іменами. У кімнаті запалюються ароматні палички.
Усі присутні по черзі, починаючи з найповажнішого віку, роблять поклони мертвим. Ці поклони виступають як запрошення на гуляння. Члени сім’ї повинні згадати чотири покоління своїх предків, після чого частування забираються, а святкове гуляння переходить до іншої кімнати.
Ритуал «Себе»
Другим етапом свята вважається обряд «себе», що має на меті висловити повагу представників молодшого покоління старшим. Молодші члени сім’ї кланяються в ноги і говорять подяку старшим родичам, за що останні обдаровують молодь монетами або ласощами. Участь у цьому ритуалі є обов’язковою для всіх членів сім’ї. Багато корейців, наприклад, що живуть у Росії, повертаються на батьківщину, прагнучи засвідчити свою повагу батькам.
Після обряду поклоніння сім’я розпочинає святкову трапезу. Їжа та питво розставляються особливим чином:
- на західному боці ставляться страви білого кольору;
- вся їжа червоного кольору розташовується на східному боці столу;
- На початку вечері гостей пригощають рисом, а завершується трапеза десертом.
На Соллаль прийнято веселитися, брати участь у змаганнях, співати, танцювати, грати у настільні чи інтелектуальні ігри.
Третій день
В останній день новорічних заходів корейці відпочивають від свята. Вони присвячують час аналізу року, що минає, пошуку внутрішньої рівноваги, а також спілкуванню з рідними. Запрошувати в гості друзів не прийнято, оскільки порушується правильна енергетика будинку.
Святковий стіл
Новорічне застілля обов’язково починається з традиційного супу – Ттоккук, що складається з двох компонентів: рисових коржиків і яловичого (курячого) бульйону. Білий рис означає початок нового періоду, чистоту та добрі наміри.
Він постає як символ свята, і вважається, що кожен, хто з’їв миску супу, подорослішав на рік. Згідно з традицією, скільки кореєць з’їв порцій Ттоккука, стільки йому років.
Під час Соллаль гостей, крім Ттоккука, пригощають традиційними стравами:
- якшик – це солодкий рис, до якого додаються горіхи, сухофрукти та родзинки;
- калбіджим – яловичі реберця, що подаються на стіл з овочевим гарніром, солодким перцем, цибулею або медом;
- тток – різних форм і розмірів рисові хлібці;
- овочеві шашлики – м’ясо по черзі з овочами насаджується на шпажки, приправляється кунжутом чи спеціями та запікається у духовці;
- джапче – картопляна локшина, яка поєднується із соєвим соусом, кунжутними зернами, овочами;
- чон – корейські млинці, що відрізняються від європейської страви начинкою (загортають зелений горошок, цибулю, перець, помідори, кукурудзу, іноді рибу);
- якква – печиво, до складу входять такі корисні компоненти, як імбир та мед;
- рисове вино – неміцний напій, терпкий та ігристий на смак.
Чим розкішніше накритий святковий стіл, тим багатшим і щасливішим буде сім’я наступного року. Тому є найрізноманітніші частування, а страви розставляються на столі так, щоб не залишилося жодного вільного місця.