Масляна – це одне з найулюбленіших свят для росіян і не тільки. Він символізує догляд зими та швидку зустріч із весною. Якого числа буде православна Масляна у 2022 році? Як її відсвяткувати і що робити цього дня, а також які прикмети та православні звичаї на масляну з’ясуємо разом.

Говорячи про масляну, кожен з нас відчуває дружні посиденьки, веселощі, гулянки та гору смачних млинців. Примітно, що це свято масляної дійшло до нашого часу через не одне століття.

Традиційно масляну православні починають святкувати за тиждень до Великого посту, святкуючи всі 7 днів і завершуючи веселощі Прощеною неділею.

Смачні млинці з дірочками на Масляну

Багато хто звикли до поєднання молока та дріжджів, однак у цьому варіанті використовується теплий кефір, який надає тесту приємної терпкості та кислинки. Ажурні млинці в дрібну дірочку можна зробити тонкими і загорнути в них будь-яку начинку або постаратися зробити їх товстішою.

Опара готується дуже легко. Краще наперед вийняти з холодильника яйця, щоб вони нагрілися до кімнатної температури, тому що дріжджове тісто не любить холоду.

Складові:

  • борошно – 200 г;
  • кефір – 1 скл.;
  • окріп – 0,5 скл.;
  • яйця – 1 шт.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • дріжджі сухі – 1 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • сіль – щіпка.

Приготування:

  • У миску просіюємо борошно, додаємо цукор, дріжджі та теплий кефір. Перемішуємо та залишаємо на 20 хвилин, щоб дріжджі вступили в реакцію. Маса стане повітрянішою і трохи збільшиться у розмірі.
  • Після додаємо солі, вливаємо олію і вбиваємо два яйця. Перемішуємо.
  • Тепер вливаємо в тісто окроп, постійно помішуючи. Завдяки цьому млинці будуть ажурними.
  • Випікаємо млинці на добре розігрітій сковороді.
  • Смажимо приблизно по 30 секунд з кожного боку.

Млинці за бабусиним рецептом

Всіх, хто сумує за тими прекрасними часами, радимо терміново приготувати ці тонкі млинці, щоб поринути у безтурботне дитинство. Млинці виходять настільки смачними, що їх можна приготувати навіть на будь-який святковий стіл, не обов’язково лише на масляну. І ваша Масляна у 2022 році буде смачною!

Складові:

  • Яйця – 2 шт.;
  • Молоко – 0,5 л;
  • Цукор – 3 ст. л.;
  • Борошно – 350 гр.;
  • Рафінована олія – 2 ст. л.;
  • Вершки – 100 мл;
  • Ванілін – 10 гр.;
  • Сіль – 2 тріски.

Спосіб приготування млинців за бабусиним рецептом:

  • У глибокій ємності розбити яйця, додати цукор, ванілін та збити до повного розчинення солодких сипучих продуктів. Далі висипати попередньо просіяне борошно і влити половину пастеризованого молока.
  • Додати кухонну сіль на власний розсуд разом з другою половиною молока і продовжити збивати тестову масу для млинців поки не зникнуть всі грудочки.
  • Потім додати олію та вершки, не припиняючи заважати. Тепер настав час розігрівати сковороду.
  • Підійде спеціальна сковорода для приготування млинців. Її лише раз необхідно змастити невеликою кількістю олії. Налити потрібну порцію тіста, обсмажити з одного та іншого боку до рум’яності.
  • Гарячі млинці можна змастити шматочком вершкового масла і з ароматним чаєм уплітати з обох щоків або з овочевою начинкою подавати як друге. Дуже смачно, не пошкодуєте, якщо приготуєте ці ситні тонкі млинці.

Млинці за класичним рецептом (на молоці)

Необхідні продукти:

  • Борошно (пшеничне) – 200 г;
  • Вода – 150 мл;
  • Молоко – 400 г;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Сіль – 5 г;
  • Цукор – 50 г;
  • Рослинна олія (соняшникова) – 35 мл;
  • Вершкове масло – 40 г.

Покрокове приготування:

Як і на паску, змішуються в мисці рідкі компоненти – вода і молоко, частина сипких – сіль, цукор. Додаються яйця, все ретельно збивається (віночком або міксером). Всипається поступово просіяне пшеничне борошно. Слід добре замішати до розчинення борошна, без утворення грудок.

Після чого вливається пара столових ложок олії соняшникової. Ще раз перемішується до стану рідкої сметани. Розігріти сковороду, змащену вершковим маслом|мастилом|. Щоб млинці добре пропеклися і не підгоряли, слід використовувати посуд із товстим дном.

На розпечену сковороду швидким рухом вливаємо третину половника (обсяг залежить від діаметра сковороди). Повертаючи сковороду з нахилом по колу, розподілити всю суміш рівномірно на всій поверхні.

Приблизно 15 секунд піде на прожарювання однієї сторони млинця. Золотисті краї млинця – очевидна ознака його готовності. Обсмажити млинець з іншого боку, попередньо перевернувши його силіконовою або дерев’яною лопаткою. Рух має бути швидким. Поки тісто сире, воно може порватися.

Готовий млинець викладається на тарілку, змащується вершковим маслом. Можна накрити кришкою для збереження тепла. Наступні млинці, після обсмажування, викладаються чаркою – один на одного.

Фаршировані млинці

Підготуйте інгредієнти:

  • борошно – 125 г;
  • сіль – щіпка;
  • яйце – 1 шт.;
  • молоко – 150 мл;
  • вода – 150 мл;
  • масло вершкове – 25 г.

Приготування:

Борошно та сіль висипте в миску гіркою та зробіть на вершині заглиблення. Додайте яйце і воду, після чого перемішайте віночком або вилкою. Поступово влийте молоко в тісто і доведіть суміш до однорідності. Сковороду змастіть олією та добре прогрійте на плиті. Млинці смажте класичним способом – 2-3 хвилини з кожного боку.

Повинно вийти 10-12 млинців. Для начинки підготуйте:

  • банан – 2 шт.;
  • сир – 125 г;
  • шоколадний йогурт – 125мл.

Для її приготування достатньо розім’яти банани вилкою і додати 2 компоненти, що залишилися. Перемішайте до однорідної маси та загорніть у млинці конвертом або трубочкою. Додатково можна прикрасити страву шоколадним топпінгом або шматочками банана, присипавши зверху цукровою пудрою.

Млинці із солоною начинкою

Для цього потрібно:

  • Борошно – 350 г
  • Молоко – 1 л
  • Яйце – 4 шт.
  • Сіль – 5 г
  • Ваніль – 5 г
  • Рослинна олія – 2 ст. л.

Для начинки:

  • Шинка – 250 г
  • Сир – 250 г

Приготування

  • У глибоку ємність вбити курячі яйця і добре перемішати віночком.
  • Додати сіль, ваніль та молоко. Ретельно перешкодити.
  • Порційно всипати борошно, добре помішувати тісто.
  • Додати олію і ще трохи завадити, щоб тісто вийшло однорідної маси без грудочок.
  • Розігріти сковорідку, змастити невеликою кількістю олії. Виливати тісто на сковорідку та готувати з двох сторін по 20-30 секунд на середньому вогні.
  • Готові млинці викладати на тарілку та змащувати вершковим маслом. Так млинці не злипатимуться.
  • Тепер можна готувати начинку. Сир та шинку потрібно потерти на великій тертці. Перемішати.
  • Викладати по 1 столовій ложці в млинець і повертати конвертиком.
  • Можна подавати до столу.

Млинці на мінералці

З тіста на мінералці млинці виходять більш тонкими та ніжними. Мінеральну воду у рецепті можна замінити звичайною водою. На 8 млинців потрібно:

  • 1 склянка борошна;
  • 1 склянка молока;
  • 2 яйця;
  • 3/4 склянки мінералки;
  • 3 ст. ложки вершкового рослинного масла;
  • дрібка солі.

Як готувати смачні млинці на мінералці?

Залити молоко в миску, додати борошно, яйця, мінералку та трохи солі. Змішати до гладкого тіста без грудочок. Додати розтоплене вершкове масло або рослинне масло і перемішати разом (або використовуйте мастило для змащення каструлю перед смаженням кожен млинець).

Обсмажити млинці на сковороді з тонким дном, наприклад. Ніжні млинці на мінералці можна їсти зі сметаною або приготувати сметанний крем. А також загорнути у них солодку начинку для млинців.

Заварні млинці на кефірі з окропом

Не знаю чому, але якщо я хочу спекти саме тонкі дірчасті млинці, то вибираю саме такий рецепт із заварного тіста на кефірі. Вони виходять рум’яні, ажурні та непередавано смачні. Сіль і цукор додавайте на свій смак, а борошно не забудьте просіяти.

Складові:

  • Кефір – 500 мл
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 250 гр
  • Сіль – 1/4 чайної ложки
  • Цукор – 2-3 столові ложки
  • Рослинна олія – ​​3 столові ложки
  • Сода – 0,5 чайної ложки
  • Крутий окріп — 250 мл

Приготування:

Розбийте в миску яйця, додайте|добавляйте| цукор і збовтайте. Потім додайте сіль і влийте теплий кефір. Добре все перемішайте. Далі додавайте борошно (обов’язково просіяне). Додавайте порційно і постійно помішуючи, щоб не утворювалося грудочок. На цьому етапі у вас має вийти трохи густе тісто.

У склянку з окропом додайте соду і швидко перемішайте. Потім струмком виливайте його в тісто і швидко перемішуйте до однорідного стану. Тепер тісто має стати більш рідкою консистенцією.

Дайте йому постояти 10-15 хвилин, потім влийте олію і остаточно перемішайте.

Пора випікати млинці. Змастіть вашу сковорідку маслом і добре розжарите. Вилийте частину тіста, розподіліть його на всі поверхні і випікайте з обох боків до рум’яного кольору. Використовуйте все тісто та подавайте ваші рум’яні сонечки до столу.

На першу сторону вистачить приблизно 30-40 секунд, а на другий – 15-20 секунд.

Млинці на молоці без яєць

Цей рецепт допоможе, якщо ви з якоїсь причини не їсте яйця або їх просто не опинилося в холодильнику.
складові

  • 200 г борошна;
  • 2 столові ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • 500 мл молока;
  • 2 столові ложки олії + для змащування.

Приготування

У просіяне борошно всипте цукор та сіль. Розмішуючи віночком, порційно вливайте молоко кімнатної температури. Додайте масло|мастило| і ще раз ретельно збийте тісто. Залишіть його наполягати 15 хвилин.

Розжарити сковороду, змащену невеликою кількістю олії. Покрийте дно тонким шаром тіста і готуйте на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків.

Змащувати сковороду перед кожним новим млинцем необов’язково.

Дуже смачні млинці на кислому молоці

Корисний рецепт для економних господарок: у тісто можна використовувати скисле молоко або кефір, а можна додати і те, й те навпіл. Млинці виходять дуже смачними, з легкою кислинкою та вершковим післясмаком.

Складові:

  • Борошно пшеничне – 210 г;
  • Яйця курячі – 3 шт.;
  • Молоко кисле – 500 мл;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • Сіль кухонна – 0,5 ч. л.;
  • Ванілін – щіпка;
  • Соняшникова олія дезодорована – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Невеликі яйця розбити в чашку по одному, щоб перевірити на свіжість. Потім змішати та відправити у великий посуд.

2. Туди ж всипати сіль із цукровим піском. Збити всю масу за допомогою міксера або віночка до однорідності. Якщо млинці потрібні посолодші, потрібно додати трохи більше цукру.

3. Вилити в тісто половину кислого молока, перемішати до об’єднання.

4. Попередньо просіяне борошно з щіпкою ваніліну по ложці додавати в тісто, збивати щоразу, щоб не з’явилися грудочки.

5. Коли все борошно додано, вилити в тісто решту кислого молока і збити все міксером. Тісто має…

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я