На Різдво прийнято випікати різдвяний ароматний кекс, що містить багато сухофруктів, горіхів, цукатів. Різні прянощі та ароматні добавки надають виробу неповторного запаху Різдва. У звичайної випічки свіжість зменшується через два-три дні. А різдвяний кекс з часом стає смачнішим за колишнє.
Традиційний кекс із витримкою
Свіжопечений кекс необхідно витримати не менше тижня, раз на три дні поливаючи алкоголем. Він стане набагато смачнішим за свіжий.
Необхідно:
- родзинки – 0,34 кг;
- цукати апельсинові, лимонні – по 55 г;
- курага – 85 г;
- куантро – 140 мл;
- цедра лимону;
- горіхи волоські — 130 г рубаних + 55 г мелених;
- масло вершкове – 210 г + 25 г;
- яйце – 4 шт.;
- пудра;
- цукор – 160 г білий + 50 г темний;
- борошно – 0,24 кг;
- ваніль;
- розпушувач – 2/3 ч. л.;
- гвоздика (мелена);
- кориця;
- мускатний горіх.
Кроки:
- Курагу порізати, із ізюмом вимочити в алкоголі 3-4 доби. Майже весь алкоголь вбереться. Пересипати борошном.
- Перетерти яйця із цукровим піском, олією. Всипати розпушувач, цедру лимона, борошно, сухофрукти, горіхи, прянощі, перемішати. Тісто готове.
- Викласти у форму, готувати при 160про 1,5 години.
- Полити топленою олією (25 г), присипати пудрою, відправити у холод на 3-5 днів.
Англійський різдвяний кекс
Випікати англійський різдвяний кекс за класичним рецептом – досить цікаве заняття, як і інші приготування до свята.
Інгредієнти для кексу:
- 0,35 кг цукру;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 0,1 л коньяку;
- 0,35 кг вершкового масла;
- 6 ч. л. патоки;
- 0,075 кг подрібненого мигдалю;
- 0,3 кг яєць курячих;
- Пекарський порошок;
- 0,35 кг борошна.
Для начинки:
- по 0,3 кг білого, чорного та червоного видів ізюму;
- 0,11 кг цитрусових цукатів;
- 0,075 кг рубаного мигдалю;
- 0,075 кг рубаних волоських горіхів;
- 3 ч. л. меленої кориці;
- 10 г гвоздики;
- 3 ч. л. цедри лимона;
- 12 ч. л. соку апельсину;
- 0,15 л коньяку.
Приготування:
- За 7 днів до випікання замочити в алкоголі (половині вказаного в рецепті) горіхи, сухофрукти та цукати. З’єднати в одному посуді прянощі з цедрою та фруктами, залити сумішшю апельсинового соку та коньяку. Для рівномірного просочення періодично струшувати ємність. Замочити у воді мигдаль для тіста, почистити від шкірки. Підсушити в духовці, подрібнити блендером.
- Через тиждень розпочати випічку. Змастити роз’ємні форми вершковим маслом. Краї пергаменту випустити поверх форми на 5 см, щоб уникнути підгоряння кексу. Відокремити білки від жовтків. Зважити всі складові.
- З’єднати борошно з меленим мигдалем, прянощами за бажанням та пекарським порошком. Збити масло|мастило|, додаючи цукровий пісок і патоку (можна замінити медом), до однорідності. Ввести яйця, поступово збиваючи. Борошняну суміш всипати повним об’ємом, не припиняючи збивати на маленькій швидкості протягом 2-3 хвилин.
- В окремий посуд відкласти невелику частину готового тіста (7-8 ст. л.). Вмішати у тісто фруктово-горіхову масу.
- Тісто укласти у форму на 2/3 частини висоти. Відкладену частину підготовленого тесту рівномірно розподілити зверху, щоб начинка під час випікання не підгорала. Випікати в розігрітій до 140○З духовкою 3:00. Гарячий кекс відразу ж змастити коньяком, коли він ще у формі. Загорнути у фольгу та наполягати 10-12 годин.
- Дістати з форми та запакувати в папір або у фольгу – для зберігання при кімнатній температурі 20○З на 2-4 тижні. Кожні 5-7 днів випічку рекомендується змащувати коньяком і заново пакувати до свят. Таке тривале приготування запашної випічки уособлює процес очікування свята.
З додаванням сухофруктів
У цьому вся варіанті сухофрукти підбирають індивідуально.
Складові:
- 600 г улюблених сухофруктів;
- склянка рому;
- 4 яйця;
- 1,5 склянки борошна;
- чарка подрібненого мигдалю;
- 200 грам олії;
- пакетик розпушувача;
- підлога кавової ложечки ваніліну;
- стільки ж кориці;
- 0,5 десертні ложки суміші з мускатного горіха, кардамону, гвоздики;
- 2 чарки цукру.
Сухофрукти витримати тиждень у ромі. Олію збити з дрібнозернистим цукром, яйцями. Змішати з іншими продуктами. Замішане тісто випекти.
Німецький різдвяний кекс “Штолен”
На смак це насичений, щільний, ситний, ароматний кекс.
Нам знадобиться:
- борошно – 0,52 кг;
- цукор – 0,13 кг;
- ром – 90 мл;
- журавлина (сушена) – ½ ст.;
- мигдаль – 1/3 ст.;
- родзинки – 0,16 кг;
- цедра лимона – 1 ст. л.;
- молоко – 85 мл;
- дріжджі – 5 г;
- масло вершкове – 0,23 кг;
- пудру.
Приготування:
- Залити ромом журавлину із родзинками на 2 доби. Додати подрібнений мигдаль та витримати ще добу.
- Розвести дріжджі в трохи підігрітому молоці, додати цукрового піску і трохи борошна. Завадити, почекати, поки підніметься опара.
- Долити топлену олію, всипати цедру, сухофрукти та горіхи, решту борошна та приготувати тісто.
- Зліпити довгастий рулет. Випікати при 180про годину. Якщо зверху почне темніти, прикрити фольгою.
- Готовий Штоллен посипати пудрою, загорнути фольгою, витримати пару тижнів у прохолодному місці.
З імбирним смаком
Для приготування пряного імбирного кексу знадобляться наступні інгредієнти:
- 2 яйця курячих;
- 2 банани;
- 60 г коричневого цукру;
- 0,125 л рослинної олії;
- 0,125 л рідкого меду;
- 0,3 кг борошна;
- 1⁄2 ст. л. меленої кориці;
- 1⁄2 ч. л. гвоздики;
- 2 ч. л. меленого імбиру;
- 2 ч. л. тертого кореня імбиру;
- 1⁄2 ч. л. мускатного горіха;
- 5 коробочок кардамону;
- 1⁄4 ч. л. меленої гвоздики;
- 2 ч. л. какао-порошку;
- дрібка солі;
- 1⁄2 ст. л. розпушувача;
- 1⁄2 ч. л. соди;
- 0,1 кг ізюму;
- 0,1 кг цукатів;
- сік та цедра з 1 апельсина.
Для глазурі:
- 1 яєчний білок;
- 200 г цукрової пудри;
- 1 ч. л. соку апельсину.
Приготування:
- Чисті родзинки залити окропом на 7-10 хвилин. Нарізати цукати. Натерти цедру апельсина і вичавити з нього сік. З’єднати з цукатами та віджатими родзинками. Наполягати 20-30 хвилин.
- Просіяне пшеничне борошно змішати з розпушувачем, содою та прянощами. Яйця збити з|із| цукровим піском до повітряної піни. З’єднати з медом, олією, не припиняючи збивати.
- Зробити пюре із бананів за допомогою блендера. Висипати із сумішшю сухофруктів та натертим коренем імбиру в основну масу, збити до однорідності.
- Сухі та рідкі компоненти поступово змішати. Випікати кекс у розігрітій до 180○З духовці у змащеній олією формі протягом 40-50 хвилин.
- Охолоджений виріб прийнято прикрашати на свій смак. Часто для цього використовується білкова глазур.
- Приготування глазурі: Білок збити з|із| цукровою пудрою. Додати сік цитрусових. Довести до однорідної суміші. Нанести глазур на верхівку випічки та гарно укласти нарізані цукати.
Мандариновий різдвяний кекс
- Підсушіть на повітрі часточки трьох мандаринів протягом години, а потім трохи підсмажте на сковороді з 1 ч. л. цукру та 20 г вершкового масла.
- Залийте 150 г сухофруктів та цукатів 2 ст. л. апельсинового лікеру приблизно на годину – можна взяти сушені журавлини, родзинки, чорнослив, курагу.
- Після цього трохи підсушіть сухофрукти на сковороді, поки не випарується весь лікер.
- Збийте в однорідний крем 150 г вершкового масла|мастила| і 125 г цукру, а потім вмішайте по одному 3 яйця, продовжуючи збивати.
- Додайте 150 г борошна, просіяного з 1 ч. л. розпушувача і замісіть густе тісто.
- Викладіть тісто у форму шарами, між якими викладайте ароматні дольки мандаринові.
- Випікайте кекс трохи більше години при температурі 170 ° С, а потім покрийте випічку, що остигнула, білком, збитим з цукровою пудрою.
- Різдвяний кекс можна прикрасити часточками мандарину та ялиновими гілочками.
Різдвяний кекс з лікером
Складові:
- 550 г сушеної смородини,
- 225 г світлого родзинок,
- 225 темних родзинок,
- 150 г кураги,
- 75 г сушеної вишні,
- 250 г зацукрованої цедри цитрусових,
- 150 мл лікеру Drambuie і стільки ж для подальшого просочення,
- цедра 2 лимонів та 2 апельсинів,
- сік 1 лимона та 1 апельсина,
- 300 г вершкового масла,
- 300 г борошна,
- 0,5 ч. л. солі,
- 1 ч. л. розпушувача,
- 300 г темного цукру,
- 5 яєць,
- 200 г волоських горіхів,
- по 0,5 год. меленого мускатного горіха, гвоздики, кориці.
Приготування:
Промиті сухофрукти та зацукровану цедру наріжте однаковими шматочками, додайте свіжу цедру, сік цитрусових та 150 мл лікеру, закип’ятіть на слабкому вогні та залиште на ніч у закритій банці. Форму для випічки застеліть папером, змастіть його вершковим маслом, оберніть боки і дно форми складеною газетою (це запобігне засиханню кірки).
Просійте борошно, додайте сіль, прянощі та розпушувач. В іншій ємності збийте масло|мастило| з|із| цукром до отримання білої повітряної маси, поступово додайте|добавляйте| яйця. Всипте борошняну суміш, подрібнені горіхи та сухофрукти, добре перемішайте і викладіть тісто у форму. Зворотним боком ложки зробіть у тісті кілька глибоких вм’ятин, щоб тісто піднялося рівно. Накрийте форму великим листом пекарського паперу, у якому по центру виріжте невеликий отвір для виходу пари. Поставте форму в розігріту до 140 С духовку на 4-4,5 години. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою – вона має виходити із середини кексу чистою.
Готовий кекс залиште остигати у формі, потім акуратно вийміть, зніміть папір, оберніть чистим папером та фольгою та поставте у прохолодне місце. Наступного дня зробіть у кексі кілька проколів тонкою шпажкою та полийте 1 ст.л. лікеру. Знову запакуйте і залиште в прохолодному місці. Повторюйте просочення кожні 2-3 дні. Кекс може зберігатись до 3 місяців.
Італійський різдвяний кекс панеттон
Складові:
- Молоко – 240 мл
- Олія вершкове – 120 г
- Яйця – 2 шт.
- Жовтки яєчні – 3 шт.
- Дріжджі свіжі – 25 г
- Борошно – 650-700 г
- Цукор – 140 г
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукати – 120 г
- Родзинки – 180 г
- Лимонна цедра – 2 ч.л.
- Горіхи кедрові – 90 г
- Ванільний екстракт – 1 ч.л.
- Яєчні білки – 2 шт.
- Цукрова пудра – 0,5 склянки
- Лимонний сік – за смаком
Спосіб приготування:
- Для початку потрібно зробити опару для італійської паски. Підігріваємо трохи молока. У молоці розводимо дріжджі, перемішуємо, додаємо чайну ложку цукру, розмішуємо. Даємо опарі трохи набрякнути.
- Змішуємо масло з 120 г цукру, потім додаємо злегка остигле масло в молоко з дріжджами, добре розмішавши масу. Розбиваємо два яйця в миску, додаємо до них ще три жовтки. В окремій мисці змішуємо цедру лимона та апельсина з родзинками, цукатами, горіхами. Додаємо 1 ч.л. борошна для того, щоб суміш була розсипчастою.
- Додаємо до опари яйця, перемішуємо. Потім додаємо туди половину просіяного борошна та сіль, перемішуємо. Засипаємо туди суміш сухофруктів із горіхами, перемішуємо.
- Найвідповідальніший момент приготування панеттоне – додавати муку невеликими порціями, а потім почати вимішувати тісто. Це займе щонайменше 10 хвилин. Тісто не повинно бути рідким, але і не густим, воно може трохи прилипати до рук, тісто має дихати.
- Змащуємо глибоку миску олією, викладаємо туди тісто і накриваємо його рушником. Ставимо в тепле місце на 3,5-4 години, поки тісто не підніметься в 1,5-2 рази.
- Після того, як тісто піднялося, викладаємо його формами, заповнюючи їх не до кінця. Змащуємо…