На Різдво прийнято випікати різдвяний ароматний кекс, що містить багато сухофруктів, горіхів, цукатів. Різні прянощі та ароматні добавки надають виробу неповторного запаху Різдва. У звичайної випічки свіжість зменшується через два-три дні. А різдвяний кекс з часом стає смачнішим за колишнє.

Традиційний кекс із витримкою

Свіжопечений кекс необхідно витримати не менше тижня, раз на три дні поливаючи алкоголем. Він стане набагато смачнішим за свіжий.

Необхідно:

  • родзинки – 0,34 кг;
  • цукати апельсинові, лимонні – по 55 г;
  • курага – 85 г;
  • куантро – 140 мл;
  • цедра лимону;
  • горіхи волоські — 130 г рубаних + 55 г мелених;
  • масло вершкове – 210 г + 25 г;
  • яйце – 4 шт.;
  • пудра;
  • цукор – 160 г білий + 50 г темний;
  • борошно – 0,24 кг;
  • ваніль;
  • розпушувач – 2/3 ч. л.;
  • гвоздика (мелена);
  • кориця;
  • мускатний горіх.

Кроки:

  1. Курагу порізати, із ізюмом вимочити в алкоголі 3-4 доби. Майже весь алкоголь вбереться. Пересипати борошном.
  2. Перетерти яйця із цукровим піском, олією. Всипати розпушувач, цедру лимона, борошно, сухофрукти, горіхи, прянощі, перемішати. Тісто готове.
  3. Викласти у форму, готувати при 160про 1,5 години.
  4. Полити топленою олією (25 г), присипати пудрою, відправити у холод на 3-5 днів.

Англійський різдвяний кекс

Випікати англійський різдвяний кекс за класичним рецептом – досить цікаве заняття, як і інші приготування до свята.

Інгредієнти для кексу:

  • 0,35 кг цукру;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 0,1 л коньяку;
  • 0,35 кг вершкового масла;
  • 6 ч. л. патоки;
  • 0,075 кг подрібненого мигдалю;
  • 0,3 кг яєць курячих;
  • Пекарський порошок;
  • 0,35 кг борошна.

Для начинки:

  • по 0,3 кг білого, чорного та червоного видів ізюму;
  • 0,11 кг цитрусових цукатів;
  • 0,075 кг рубаного мигдалю;
  • 0,075 кг рубаних волоських горіхів;
  • 3 ч. л. меленої кориці;
  • 10 г гвоздики;
  • 3 ч. л. цедри лимона;
  • 12 ч. л. соку апельсину;
  • 0,15 л коньяку.

Приготування:

  1. За 7 днів до випікання замочити в алкоголі (половині вказаного в рецепті) горіхи, сухофрукти та цукати. З’єднати в одному посуді прянощі з цедрою та фруктами, залити сумішшю апельсинового соку та коньяку. Для рівномірного просочення періодично струшувати ємність. Замочити у воді мигдаль для тіста, почистити від шкірки. Підсушити в духовці, подрібнити блендером.
  2. Через тиждень розпочати випічку. Змастити роз’ємні форми вершковим маслом. Краї пергаменту випустити поверх форми на 5 см, щоб уникнути підгоряння кексу. Відокремити білки від жовтків. Зважити всі складові.
  3. З’єднати борошно з меленим мигдалем, прянощами за бажанням та пекарським порошком. Збити масло|мастило|, додаючи цукровий пісок і патоку (можна замінити медом), до однорідності. Ввести яйця, поступово збиваючи. Борошняну суміш всипати повним об’ємом, не припиняючи збивати на маленькій швидкості протягом 2-3 хвилин.
  4. В окремий посуд відкласти невелику частину готового тіста (7-8 ст. л.). Вмішати у тісто фруктово-горіхову масу.
  5. Тісто укласти у форму на 2/3 частини висоти. Відкладену частину підготовленого тесту рівномірно розподілити зверху, щоб начинка під час випікання не підгорала. Випікати в розігрітій до 140З духовкою 3:00. Гарячий кекс відразу ж змастити коньяком, коли він ще у формі. Загорнути у фольгу та наполягати 10-12 годин.
  6. Дістати з форми та запакувати в папір або у фольгу – для зберігання при кімнатній температурі 20З на 2-4 тижні. Кожні 5-7 днів випічку рекомендується змащувати коньяком і заново пакувати до свят. Таке тривале приготування запашної випічки уособлює процес очікування свята.

З додаванням сухофруктів

У цьому вся варіанті сухофрукти підбирають індивідуально.

Складові:

  • 600 г улюблених сухофруктів;
  • склянка рому;
  • 4 яйця;
  • 1,5 склянки борошна;
  • чарка подрібненого мигдалю;
  • 200 грам олії;
  • пакетик розпушувача;
  • підлога кавової ложечки ваніліну;
  • стільки ж кориці;
  • 0,5 десертні ложки суміші з мускатного горіха, кардамону, гвоздики;
  • 2 чарки цукру.

Сухофрукти витримати тиждень у ромі. Олію збити з дрібнозернистим цукром, яйцями. Змішати з іншими продуктами. Замішане тісто випекти.

Німецький різдвяний кекс “Штолен”

На смак це насичений, щільний, ситний, ароматний кекс.

Нам знадобиться:

  • борошно – 0,52 кг;
  • цукор – 0,13 кг;
  • ром – 90 мл;
  • журавлина (сушена) – ½ ст.;
  • мигдаль – 1/3 ст.;
  • родзинки – 0,16 кг;
  • цедра лимона – 1 ст. л.;
  • молоко – 85 мл;
  • дріжджі – 5 г;
  • масло вершкове – 0,23 кг;
  • пудру.

Приготування:

  1. Залити ромом журавлину із родзинками на 2 доби. Додати подрібнений мигдаль та витримати ще добу.
  2. Розвести дріжджі в трохи підігрітому молоці, додати цукрового піску і трохи борошна. Завадити, почекати, поки підніметься опара.
  3. Долити топлену олію, всипати цедру, сухофрукти та горіхи, решту борошна та приготувати тісто.
  4. Зліпити довгастий рулет. Випікати при 180про годину. Якщо зверху почне темніти, прикрити фольгою.
  5. Готовий Штоллен посипати пудрою, загорнути фольгою, витримати пару тижнів у прохолодному місці.

З імбирним смаком

Для приготування пряного імбирного кексу знадобляться наступні інгредієнти:

  • 2 яйця курячих;
  • 2 банани;
  • 60 г коричневого цукру;
  • 0,125 л рослинної олії;
  • 0,125 л рідкого меду;
  • 0,3 кг борошна;
  • 1⁄2 ст. л. меленої кориці;
  • 1⁄2 ч. л. гвоздики;
  • 2 ч. л. меленого імбиру;
  • 2 ч. л. тертого кореня імбиру;
  • 1⁄2 ч. л. мускатного горіха;
  • 5 коробочок кардамону;
  • 1⁄4 ч. л. меленої гвоздики;
  • 2 ч. л. какао-порошку;
  • дрібка солі;
  • 1⁄2 ст. л. розпушувача;
  • 1⁄2 ч. л. соди;
  • 0,1 кг ізюму;
  • 0,1 кг цукатів;
  • сік та цедра з 1 апельсина.

Для глазурі:

  • 1 яєчний білок;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 1 ч. л. соку апельсину.

Приготування:

  1. Чисті родзинки залити окропом на 7-10 хвилин. Нарізати цукати. Натерти цедру апельсина і вичавити з нього сік. З’єднати з цукатами та віджатими родзинками. Наполягати 20-30 хвилин.
  2. Просіяне пшеничне борошно змішати з розпушувачем, содою та прянощами. Яйця збити з|із| цукровим піском до повітряної піни. З’єднати з медом, олією, не припиняючи збивати.
  3. Зробити пюре із бананів за допомогою блендера. Висипати із сумішшю сухофруктів та натертим коренем імбиру в основну масу, збити до однорідності.
  4. Сухі та рідкі компоненти поступово змішати. Випікати кекс у розігрітій до 180З духовці у змащеній олією формі протягом 40-50 хвилин.
  5. Охолоджений виріб прийнято прикрашати на свій смак. Часто для цього використовується білкова глазур.
  6. Приготування глазурі: Білок збити з|із| цукровою пудрою. Додати сік цитрусових. Довести до однорідної суміші. Нанести глазур на верхівку випічки та гарно укласти нарізані цукати.

Мандариновий різдвяний кекс

  1. Підсушіть на повітрі часточки трьох мандаринів протягом години, а потім трохи підсмажте на сковороді з 1 ч. л. цукру та 20 г вершкового масла.
  2. Залийте 150 г сухофруктів та цукатів 2 ст. л. апельсинового лікеру приблизно на годину – можна взяти сушені журавлини, родзинки, чорнослив, курагу.
  3. Після цього трохи підсушіть сухофрукти на сковороді, поки не випарується весь лікер.
  4. Збийте в однорідний крем 150 г вершкового масла|мастила| і 125 г цукру, а потім вмішайте по одному 3 яйця, продовжуючи збивати.
  5. Додайте 150 г борошна, просіяного з 1 ч. л. розпушувача і замісіть густе тісто.
  6. Викладіть тісто у форму шарами, між якими викладайте ароматні дольки мандаринові.
  7. Випікайте кекс трохи більше години при температурі 170 ° С, а потім покрийте випічку, що остигнула, білком, збитим з цукровою пудрою.
  8. Різдвяний кекс можна прикрасити часточками мандарину та ялиновими гілочками.

Різдвяний кекс з лікером

Складові:

  • 550 г сушеної смородини,
  • 225 г світлого родзинок,
  • 225 темних родзинок,
  • 150 г кураги,
  • 75 г сушеної вишні,
  • 250 г зацукрованої цедри цитрусових,
  • 150 мл лікеру Drambuie і стільки ж для подальшого просочення,
  • цедра 2 лимонів та 2 апельсинів,
  • сік 1 лимона та 1 апельсина,
  • 300 г вершкового масла,
  • 300 г борошна,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 1 ч. л. розпушувача,
  • 300 г темного цукру,
  • 5 яєць,
  • 200 г волоських горіхів,
  • по 0,5 год. меленого мускатного горіха, гвоздики, кориці.

Приготування:

Промиті сухофрукти та зацукровану цедру наріжте однаковими шматочками, додайте свіжу цедру, сік цитрусових та 150 мл лікеру, закип’ятіть на слабкому вогні та залиште на ніч у закритій банці. Форму для випічки застеліть папером, змастіть його вершковим маслом, оберніть боки і дно форми складеною газетою (це запобігне засиханню кірки).

Просійте борошно, додайте сіль, прянощі та розпушувач. В іншій ємності збийте масло|мастило| з|із| цукром до отримання білої повітряної маси, поступово додайте|добавляйте| яйця. Всипте борошняну суміш, подрібнені горіхи та сухофрукти, добре перемішайте і викладіть тісто у форму. Зворотним боком ложки зробіть у тісті кілька глибоких вм’ятин, щоб тісто піднялося рівно. Накрийте форму великим листом пекарського паперу, у якому по центру виріжте невеликий отвір для виходу пари. Поставте форму в розігріту до 140 С духовку на 4-4,5 години. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою – вона має виходити із середини кексу чистою.

Готовий кекс залиште остигати у формі, потім акуратно вийміть, зніміть папір, оберніть чистим папером та фольгою та поставте у прохолодне місце. Наступного дня зробіть у кексі кілька проколів тонкою шпажкою та полийте 1 ст.л. лікеру. Знову запакуйте і залиште в прохолодному місці. Повторюйте просочення кожні 2-3 дні. Кекс може зберігатись до 3 місяців.

Італійський різдвяний кекс панеттон

Складові:

  • Молоко – 240 мл
  • Олія вершкове – 120 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Жовтки яєчні – 3 шт.
  • Дріжджі свіжі – 25 г
  • Борошно – 650-700 г
  • Цукор – 140 г
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукати – 120 г
  • Родзинки – 180 г
  • Лимонна цедра – 2 ч.л.
  • Горіхи кедрові – 90 г
  • Ванільний екстракт – 1 ч.л.
  • Яєчні білки – 2 шт.
  • Цукрова пудра – 0,5 склянки
  • Лимонний сік – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Для початку потрібно зробити опару для італійської паски. Підігріваємо трохи молока. У молоці розводимо дріжджі, перемішуємо, додаємо чайну ложку цукру, розмішуємо. Даємо опарі трохи набрякнути.
  2. Змішуємо масло з 120 г цукру, потім додаємо злегка остигле масло в молоко з дріжджами, добре розмішавши масу. Розбиваємо два яйця в миску, додаємо до них ще три жовтки. В окремій мисці змішуємо цедру лимона та апельсина з родзинками, цукатами, горіхами. Додаємо 1 ч.л. борошна для того, щоб суміш була розсипчастою.
  3. Додаємо до опари яйця, перемішуємо. Потім додаємо туди половину просіяного борошна та сіль, перемішуємо. Засипаємо туди суміш сухофруктів із горіхами, перемішуємо.
  4. Найвідповідальніший момент приготування панеттоне – додавати муку невеликими порціями, а потім почати вимішувати тісто. Це займе щонайменше 10 хвилин. Тісто не повинно бути рідким, але і не густим, воно може трохи прилипати до рук, тісто має дихати.
  5. Змащуємо глибоку миску олією, викладаємо туди тісто і накриваємо його рушником. Ставимо в тепле місце на 3,5-4 години, поки тісто не підніметься в 1,5-2 рази.
  6. Після того, як тісто піднялося, викладаємо його формами, заповнюючи їх не до кінця. Змащуємо…

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я