Дата у 2023 році: 14 квітня, п'ятниця
Інші назви: Велика п'ятниця; Великий П'яток; Великий П'яток Страсного тижня Великого посту
Церковна назва: Великий П'яток. Спогад Святих спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа
Значення: спогад про розп'яття Божого Сина
Традиції: винесення плащаниці та поклоніння перед нею у храмах;

Що означає цей день

Не всі знають, чому Страсна П'ятниця тижня так називається. Цей день присвячений усвідомленню, наскільки Христос любить усіх, праведних і грішних, хто вже прийшов до віри, хто ще сумнівається. Заради людей він прийняв смертні муки, хоча міг уникнути загибелі та продовжувати земне життя. Християни у Велику П'ятницю забувають про свої пристрасті та потреби, і намагаються усвідомити, чи змогли б вони пожертвувати життям заради майбутнього. Наступне воскресіння Спасителя нагадує: ніколи не можна втрачати надію.

З чим пов'язаний день, дати

У Страсну П'ятницю згадують трагічну подію — розп'яття Христа, яке відбулося в першому столітті. Така кара вважалася найганебнішою і болісною, і її застосовували тільки для найстрашніших негідників — убивць і ґвалтівників. Ті, хто її прийняли, вважалися клятими, саме тому її обрали для Ісуса невірні.

Пилат не хотів загибелі Божого сина. Після того як його привели фарисеї, він піддав бранця бичування і планував відпустити. Але натовп не допустив такого результату, і римський намісник поступився, побоюючись бунту. Він умив руки — буквально, показавши, що це не його бажання, а городян.

До місця розп'яття Христос разом з іншими засудженими ніс свій Хрест, зазнаючи побиття, вислуховуючи крики та прокляття натовпу. Перед стратою йому запропонували отруєне вино, щоб смерть не була такою болісною. Але він відмовився. А коли земне тіло Ісуса померло, стався землетрус. Перелякані жителі міста усвідомили свою помилку та повірили у Спасителя.

Два апостоли попросили дозволу у Пілата поховати вчителя і, отримавши його, виконали похоронні дії під спів жінок-мироносиць. Біля труни виставили солдатів, щоб ті, хто усвідомили помилку, не прийшли поклонятися тілу.

Коли буде Страсна п'ятниця у 2023 році

Сумна п'ятниця настає 14 квітня. У Росії її майже 12 млн. чоловік зараховують себе до християн, і підтримують церковні традиції. Але день, як і весь Страсний тиждень, не набув статусу вихідного.

Канони Страсної п'ятниці

Під час богослужінь парафіянам читають:

  • канон про розп'яття: «Молитвами святих отець…»;
  • тропар, глас 2: «Благообразний Йосип …» і «Мироносиця жінкам при труні …»;
  • псалом Давида: «Помилуйте мене, Боже, за великою…»;
  • канон, глас 6: «Як сухим, пішойшовши Ізрааїль …»;
  • пісні з 3 до 6;
  • кондак, голос 8: «Нас заради Розп'ятого, прийдіть…»;
  • пісні 7 та 8.

Завершують службу молитвою до Богородиці: «О Багатостраждальна Мати Божа, що перевищує всіх дочок…»

Що і коли можна їсти

Страсний тиждень – останній тиждень Великого посту. Під час неї дотримуються найсуворіших обмежень. До вечірньої служби з виносом Плащаниці священнослужителі та істинно віруючі уникають вживання їстівного, а потім дозволяється підкріпити сили хлібом із водою.

Якщо людина слабка і йому обмеження болючі, церковники дозволяють послаблення — одноразовий харчовий прийом до вечірньої служби. Їсти можна овочі та фрукти, сирі чи консервовані, запарені крупи без олії.

Полегшений раціон пропонують дітям віку з 8 до 12-14 років і працюючим, щоб вони могли виконувати професійні обов'язки. Дотримання посту не потрібне для:

  • вагітних;
  • годуючих;
  • хворих;
  • маленьких дітей.

Обмеження для останніх – відмова від солодкого. Дорослі повинні пояснити, із чим перегляд меню пов'язаний. Не повинні постити люди, від дій яких залежать життя та здоров'я багатьох — військовослужбовці, співробітники служби порятунку та МНС, лікарі, пожежники, гірники.

Що можна і не можна робити

Священики, відповідаючи, що не можна робити у Страсну п'ятницю, небагатослівні. Потрібно відмовитись від мирських справ і молитися, бо цього дня згадують муки Спасителя.

Не можна:

  1. Виконувати «брудну роботу», забиратися у квартирі, працювати на городі, прати.
  2. Порушувати приписи посту та пити алкоголь.
  3. Відзначати якесь свято.
  4. Конфліктувати, сваритися, з'ясовувати стосунки.
  5. Вирішувати фінансові проблеми.

Якщо є сумніви, всі питання можна обговорити зі священиком.

Чи можна відвідувати цвинтар у Страсну п'ятницю?

Заборони немає, якщо людина вважає, що має розділити скорботу з дорогими людьми, то можна помолитися на могилах. Але забиратися не можна.

Чи дозволяється близькість цього дня?

Ця дія вважається гріховною, навіть між вінчаними подружжям. Дитина, зачата цього дня, буде нещасною.

Чи можна стригтися у Страсну п'ятницю?

Бажано відмовитися від усіх косметичних процедур та обмежитися обмиванням особи.

Чи можна влаштовувати поминки?

Тільки вдома. П'ятниця — єдиний день Страсного тижня, коли не дозволяється церковне відспівування.

Чи можна фарбувати яйця та пекти паски?

Якщо щось не встигли у Чистий четвер, дозволяється встати на зорі та закінчити всі справи. Але протягом дня починати не можна.

Дозволяється доглядати хворих, немічних і дітей, годувати худобу. Готувати та подавати їжу тим, кому не потрібно дотримуватись обмежень посту, розчісуватись. Всі інші мирські справи слід перенести на другий день, а п'ятницю провести в молитвах і роздумах про долю і страждання Спасителя.

Прикмети та повір'я

Православні священики не карають порушення церковних обмежень. За народними повір'ями вважається, що це зробить доля. Посадиш рослини в Страсну п'ятницю – вони загинуть, а на цьому місці 3 роки нічого не приживеться. Праєш — на білизні виступить кров Спасителя. А якщо людина випила алкоголь, або поїла скоромного, то за 3 дні до смерті дізнається, за що карає Господь, і цей час мучитиметься.

Прикмети Страсної п'ятниці:

  1. Сонце – до врожаю пшениці.
  2. Безхмарно – до швидкої весни.
  3. Хмарно – до інтенсивного зростання бур'янів.
  4. Дощ – до прохолодної сирої весни.
  5. Прилетіли птахи — до добрих вістей.
  6. З ранку прибилася кішка до статку в будинку, собака до неприємних подій.
  7. З ранку першим зустріли юнака — до здоров'я, дівчину — до радощів, старих — до нездужань, сім'ю — до розв'язання конфліктів, людей у ​​розквіті сил до загального благополуччя.

Священики не рекомендують проводити ритуали у Святі дні, але люди все одно намагаються вигрібти в Страсну п'ятницю попел. З її допомогою можна вилікувати депресію та алкоголізм.

Дізнатися, чи все в домі благополучно допоможе церковна свічка. Її потрібно принести із заутрені, запалити та обійти весь будинок. Якщо полум'я світле, все добре, у певних місцях з'являються чад чи тріск — треба освячувати приміщення, якесь із речей «порчене».

Вечірня служба

Здійснюється особливий обряд – чин Поховання Плащаниці ранку Суботи. У всіх молитвах згадують страждання Христа, читають уривки зі Старого завіту від пророка Ісаї, який передбачав страждання.

Далі проводять Хресну ходу. Плащаницю, яку зранку винесли з Вівтаря, обносять навколо церкви. У невеликих селищах процесія проходить вулицями. Потім учасники ходи знову входять до церкви і підносять Плащаницю до Царської брами. Це дійство символізує, що навіть у момент переходу від земного життя в небесне Ісус був нерозлучний зі своїм Отцем і Святим Духом.

Парафіяни прикладаються до Плащаниці під спів «Прийдіть, ублажимо Йосипа». Цей таємний учень не побоявся прийти до Понтія Пілата, щоб попросити дозволу поховати вчителя. Разом із ще одним таємним учнем Никодимом, під покровом ночі, тіло мученика зняли з хреста і, загорнувши до плаща, поклали до гробниці, яку Йосип приготував для себе. Коли спів закінчується, Плащаницю знову вносять у вівтар. Парафіяни розходяться додому.

Молитва до дня

У Скорботну п'ятницю Літургію не звершують. Правив, що читати ні. Віруючі самі можуть вибрати найсильніші молитви зі Священного писання, але краще віддавати перевагу тим, у яких згадуються останні події земного життя Спасителя.

Молитва Ісуса Христа за спасіння душі
Молитва про прощення гріхів
Молитва висловити скорботу за свої гріхи

Як проводять Страсну п'ятницю в інших країнах

Обряди дня у представників різних релігійних течій різняться. Але у всіх точках світу, де збираються на службу християни, згадують муки Спасителя.

Країна Опис
Естонія Лютеранські пастори, згадуючи муки Христа в Страсну П'ятницю, у темних мантіях запалюють свічки у вівтарях у повному мовчанні. Не можна грати на органі, молитися вголос. Забороняється сповідатися та здійснювати євхаристію. Закривають лики Святих та статуї сірою тканиною
Німеччина Весь день присвячений молитвам, заборонено галасливі вечірки. Богослужіння проводиться за традиційними канонами
Болгарія У країні дотримуються традиції — великодній хліб, випечений з непарною кількістю яєць, розкладають біля вівтаря у храмі, а біля іконостасу — вдома
Великобританія та Ірландія День вихідний. Службу ведуть двома мовами — латиною та англійською. Дозволяється закінчити домашні справи, розпочаті у четвер
Мексика та Мальта Проводяться костюмовані ходи, що відтворюють скорботний шлях Спасителя на Голгофу. Актор, який зображує Христа, несе на собі важкий хрест і зазнає бичування
Філіппіни Віруючі приймають муки Ісуса в буквальному значенні, добровільно піддаючись розп'яттю. Священнослужителі намагаються відмовити парафіян, але поки марно
Ель-Сальвадор Жителі також повторюють шлях Господа. Але попередньо з кольорової тирси на дорозі, якою пройде процесія, викладають великодні картини
Ізраїль У Стародавньому Єрусалимі Хресна хода повністю повторює скорботний шлях Спасителя. До цього дня в країну прагнуть паломники з усіх куточків світу
Індія Хресний хід костюмований, і віруючим пропонують випити пахту
Пакистан Християн у країні небагато, служби проводяться у храмі

Скільки днів залишилось до цього дня

Коли буде Страсна П'ятниця у 2024, 2025, 2026, 2027, 2028 році

Великдень настає вже за два дні після Великої П'ятниці. Всі релігійні та побутові заходи цього дня потрібні, щоб належним чином підготуватися до значного християнського свята.

Рік 2024 2025 2026 2027 2028
Число та місяць 3 травня 18 квітня 10 квітня 30 квітня 14 квітня

Зображення та листівки




НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я